Turmalín-kasiteritová mineralizace z Křesetic u Kutné Hory - Janiczek, Tomáš (2018)
V této bakalářské práci se věnuji turmalín-kasiteritové mineralizaci na lokalitě Křesetice u Kutné Hory. Rešeršní část této práce je přehledem informací o turmalínu v asociaci s kasiteritem a významu turmalínu, coby indikátorového minerálu ložiskotvorných procesů (především spojených s ložisky cínu, popřípadě wolframu, který je s cínem často v asociaci). Výskyt turmalín-kasiteritové mineralizace nebyl v Křeseticích potvrzen. Po odebrání vzorků a následné jejich analýze z mé práce vyplývá, že se kasiterit v mnou studovaných vzorcích nevyskytuje. Namísto toho byl na studovaných lokalitách nalezen rutil se zvýšeným obsahem Sn a Cr.