Pevnostní charakteristiky vztahu beton - hornina v různých podmínkách - Urbánek, Petr (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá zjišťováním pevnosti v tahu za ohybu a v jednoosém tahu na kontaktu normového betonu a horniny za různých podmínek. Pro potřeby laboratorních zkoušek byl zvolen arkózový pískovec devonského stáří z lomu Tasovice hojně užívaný jako kamenivo společně s betonovou maltou. Z uvedených materiálů byly vyrobeny zkušební tělesa, která byla následně vystavena podmínkám simulující opakované zamrzaní a rozmrazování, vysoké teploty a běžné podmínky. Následovaly fyzikálně-mechanické zkoušky měření pevnosti v jednoosém tahu a v tahu za ohybu, které proběhly ve Výzkumném ústavu stavebních hmot a.s. na lisu TIRAtest 2710. Při obou pevnostních zkouškách bylo zjištěno, že cyklické zmrazování v porovnání s běžným uložením nemá na výsledné pevnosti téměř žádný vliv. Naopak vzorky vystavené vysoké teplotě se vlivem nerovnoměrného rozpínání a smršťování rozpadli již v laboratorní peci.