Syntéza, struktura a katalytické vlastnosti vybraných sloučenin palladia a platiny - Štěpánek, Zdeněk (2018)
Tato práce se zabývá syntézou palladnatých a platnatých komplexů s monodentátními a pinzetovými fosfanovými ligandy a jejich využitím při katalýze chemických reakcí, zejména Suzukiho couplingu. Teoretická část práce pojednává o problematice fosfanových ligandů, komplexů přechodných kovů s těmito fosfany a zabývá se také katalytickými reakcemi s využitím PdII a PtII komplexů. Experimentální část popisuje přípravu monodentátních fosfanových ligandů ML se strukturou Y-C6H4-O-PPh2 (Y = 2 COOMe, 4-COOMe, H, 4-tBu), pinzetových fosfanových ligandů PL se strukturou 1,3 (O PPh2)2 5 X C6H3 (X = H, COOMe, Me) a jejich PdII a PtII komplexů ML2MCl2 a PLMCl (M = Pd, Pt). Uvedeny jsou rovněž experimentální podmínky provedených katalytických reakcí. Kapitola Výsledky a diskuze shrnuje průběh provedených syntéz a katalýz, přičemž uvedené výsledky byly získány především za pomoci 31P NMR spektroskopie a rentgenové strukturní analýzy, v případě katalytických reakcí byla využita plynová chromatografie.