Geochemická charakteristika menších toků brněnské aglomerace - Buršíková, Michaela; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
V bakalářské práci jsem se zabývala měřením fyzikálně-chemických vlastností vybraných brněnských toků. Jedná se o potok Ponávku, Ivanovicý potok a Černovický potok. Změny byly pozorovány po směru toku a v různém ročním období. Součástí práce bylo zhodnocení kontaminace říčních sedimentů kovy a laboratorní stanovení biochemické a chemické spotřeby kyslíku (dále pouze BSK5 a CHSKCr). Na tocích bylo vybráno 6 lokalit, přičemž na Ponávce 3 lokality, na Ivanovickém potoce 2 lokality a na Černovickém potoce 1 lokalita. Zde byly sledovány změny teploty, množství rozpuštěného kyslíku, pH, konduktivity a Eh ve vodě. Vzorky vody z těchto lokalit byly v laboratoři testovány metodou BSK5 a CHSKCr. Pro lepší interpretaci bylo měření doplněno o zjištění obsahu chloridů ve vodě. Vzorky sedimentu z vybraných lokalit byly testovány rentgen-fluorescenčním (dále pouze XRF) spektrometrem pro určení obsahu prvků. Pozornost při vyhodnocování byla zaměřena na potenciálně nebezpečné kovy: As, Cr, Cu, Pb, Zn.
This bachelor thesis deals with the measurement of physico-chemical characteristics of selected Brno streams. They are Ponávka stream, Ivanovický stream and Černovický stream. The changes have been observed downstream and in differnt seasons. Part of the work was the assessment of the metals contamination of the river sediments and the laboratory determination of biochemical and chemical oxygen demand (hereinafter called only BOD5 and CODCr). There have been selected 6 localities on the stream, while in the Ponávka 3 localities, in the Ivanovický stream 2 localities and in the Černovický stream 1 locality. The temperature changes, amount of dissolved oxygen, pH, conductivity and Eh in water were monitored here. Water samples from these localities were tested in the laboratory by the BOD5 and CODCr methods. For better interpretation, the measurement was supplemented by the determination of chlorides in water.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: fluviální sedimenty; znečištění vodních toků -- Česko; fluviatile sediments; water streams pollution -- Czechia; Ponávka (Česko : řeka); Brno (Česko); Brno (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses