Geochemická charakteristika menších toků brněnské aglomerace - Buršíková, Michaela (2018)
V bakalářské práci jsem se zabývala měřením fyzikálně-chemických vlastností vybraných brněnských toků. Jedná se o potok Ponávku, Ivanovicý potok a Černovický potok. Změny byly pozorovány po směru toku a v různém ročním období. Součástí práce bylo zhodnocení kontaminace říčních sedimentů kovy a laboratorní stanovení biochemické a chemické spotřeby kyslíku (dále pouze BSK5 a CHSKCr). Na tocích bylo vybráno 6 lokalit, přičemž na Ponávce 3 lokality, na Ivanovickém potoce 2 lokality a na Černovickém potoce 1 lokalita. Zde byly sledovány změny teploty, množství rozpuštěného kyslíku, pH, konduktivity a Eh ve vodě. Vzorky vody z těchto lokalit byly v laboratoři testovány metodou BSK5 a CHSKCr. Pro lepší interpretaci bylo měření doplněno o zjištění obsahu chloridů ve vodě. Vzorky sedimentu z vybraných lokalit byly testovány rentgen-fluorescenčním (dále pouze XRF) spektrometrem pro určení obsahu prvků. Pozornost při vyhodnocování byla zaměřena na potenciálně nebezpečné kovy: As, Cr, Cu, Pb, Zn.