Variabilita velikosti kapek jeskynních skapů - Hejduk, Tomáš; Pracný, Pavel; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
V této bakalářské práci určujeme, na jakých hydrogeochemických nebo fyzikálních parametrech (vydatnost, teplota, pH, konduktivita, parciální tlak CO₂, průměr skapu a index nasycení vůči kalcitu) je závislá velikost kapek jeskynních skapů a také míru těchto závislostí. Studie proběhla v Punkevních jeskyních, kde byly čtyřikrát z různých skapů odebírány vzorky skapových vod a jeskynních kapek. Pomocí potenciometrických přístrojů byly v terénu určeny hodnoty vybraných hydrochemických parametrů. Dále byly stanoveny objemy kapek, obsah vápníku a karbonátů a index nasycení vůči kalcitu. Největší závislost velikosti kapek je na průměru skapu, kdy se vzrůstajícím průměrem roste i velikost kapek. Stejně tak roste i velikost kapek se zvyšující se vydatností, k nárůstu však začíná docházet až od vydatnosti 4 kapky/min. Opačný trend s mírným poklesem pak platí ve srovnání velikosti kapek a pH nebo indexu nasycení. Na ostatních parametrech je velikost kapek závislá pouze minimálně.
In this thesis we study dependency of hydrogeochemical or physical parameters (drip rate, temperature, pH, electrical conductivity, partial pressure of CO₂, speleothem diameter and saturation index against calcite) on drop volume and their dependency rates. Samples of drip water and cave drops were taken from various speleothems in Punkva Caves during four campaigns. Selected hydrochemical parameters were measured directly in the cave using potentiometric devices. Additionally, drop volume, calcium and carbonates concentrations and saturation index with respect to calcite were determined. The most noticeable dependency is between drop volume and speleothem diameter - the bigger speleothem diameter, the bigger drop volume. Similarly, the dependence applies to drip rate (from 4 drops/min) - the higher drip rate, the bigger drop volume. There is an inverse, descending trend at drop volume to pH or saturation index. Other dependencies are barely noticeable.
Vedoucí práce: Pavel Pracný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: hydrogeochemie -- Česko; speleologie; vápník; calcium; hydrogeochemistry -- Czechia; speleology; Punkevní jeskyně (Česko); Punkva Cave (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses