Variabilita velikosti kapek jeskynních skapů - Hejduk, Tomáš (2018)
V této bakalářské práci určujeme, na jakých hydrogeochemických nebo fyzikálních parametrech (vydatnost, teplota, pH, konduktivita, parciální tlak CO₂, průměr skapu a index nasycení vůči kalcitu) je závislá velikost kapek jeskynních skapů a také míru těchto závislostí. Studie proběhla v Punkevních jeskyních, kde byly čtyřikrát z různých skapů odebírány vzorky skapových vod a jeskynních kapek. Pomocí potenciometrických přístrojů byly v terénu určeny hodnoty vybraných hydrochemických parametrů. Dále byly stanoveny objemy kapek, obsah vápníku a karbonátů a index nasycení vůči kalcitu. Největší závislost velikosti kapek je na průměru skapu, kdy se vzrůstajícím průměrem roste i velikost kapek. Stejně tak roste i velikost kapek se zvyšující se vydatností, k nárůstu však začíná docházet až od vydatnosti 4 kapky/min. Opačný trend s mírným poklesem pak platí ve srovnání velikosti kapek a pH nebo indexu nasycení. Na ostatních parametrech je velikost kapek závislá pouze minimálně.