Příprava hlinitokřemičitanových xerogelů dopovaných katalyticky aktivními kovy - Holmanová, Kateřina (2018)
Tato práce je věnována přípravě mezoporézních hlinitokřemičitanových materiálů, do nichž jsou zabudovávány katalyticky aktivní kovy titan, zirkonium a nikl. Důraz je kladen na specifické vlastnosti materiálů, jako je vysoký měrný povrch, velikost a objem pórů, stupeň kondenzace a homogenní rozložení atomů křemíku a kovů. K jejich přípravě byla použita nehydrolytická acetamidová eliminace s využitím templátu jako strukturního a gelačního činidla. Studován byl také vliv jednotlivých katalyticky aktivních kovů na zmíněné specifické vlastnosti připravených materiálů. Získané produkty byly charakterizovány vybranými fyzikálně chemickými metodami a jejich katalytická aktivita byla testována na vybraných modelových reakcích.