Solvothermální syntéza fosforečnanů vápenatých - Kuběnová, Tereza; Pinkas, Jiří, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2018)
Uvedená diplomová práce se věnuje přípravě a charakterizaci fosforečnanů vápenatých s potenciální biologickou aplikovatelností. V rámci této práce byl sledován vliv zvolených reakčních podmínek na vznik příslušných produktů. Fosforečnany vápenaté byly připravovány solvothermálně, jako prekurzory byly použity alkoxidy vápenaté (Ca(OEt)2, Ca(OAc)2, Ca(acac)2) a dibutylester kyseliny fosforečné ve stechiometrických poměrech odpovídajících hydroxyapatitu, fosforečnanu trivápenatému a hydrogenfosforečnanu vápenatému. Získané materiály byly charakterizovány vhodnými fyzikálně-chemickými metodami, jako je rentgenová prášková difrakce, IČ spektroskopie, TG/DSC analýza, 31P MAS NMR spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, plynová a rtuťová porozimetrie a elementární analýza pomocí ICP-OES.
This diploma thesis deals with the preparation and characterization of calcium phosphates with potential biological applications. In this work, the influence of the reaction conditions on the formation of the respective products was observed. Calcium phosphates were prepared by the solvothermal method. Calcium alkoxides (Ca(OEt)2, Ca(OAc)2, Ca(acac)2) and dibutyl phosphate were used as precursors in stoichiometric ratios corresponding to hydroxyapatite, tricalcium phosphate, and dicalcium phosphate. The materials obtained were characterized by suitable physico-chemical methods such as X-ray powder diffraction, IR spectroscopy, TG/DSC analysis, 31P MAS NMR spectroscopy, scanning electron microscopy, gas and mercury porosimetry, and ICP-OES elemental analysis.
Vedoucí práce: Jiří Pinkas
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: fosfáty; hydroxyapatit; nukleární magnetická rezonance; prášková difrakce; solvotermální syntéza; nuclear magnetic resonance; phosphates; solvothermal synthesis; Durapatite; Powder Diffraction; diplomové práce; master's theses