Solvothermální syntéza fosforečnanů vápenatých - Kuběnová, Tereza (2018)
Uvedená diplomová práce se věnuje přípravě a charakterizaci fosforečnanů vápenatých s potenciální biologickou aplikovatelností. V rámci této práce byl sledován vliv zvolených reakčních podmínek na vznik příslušných produktů. Fosforečnany vápenaté byly připravovány solvothermálně, jako prekurzory byly použity alkoxidy vápenaté (Ca(OEt)2, Ca(OAc)2, Ca(acac)2) a dibutylester kyseliny fosforečné ve stechiometrických poměrech odpovídajících hydroxyapatitu, fosforečnanu trivápenatému a hydrogenfosforečnanu vápenatému. Získané materiály byly charakterizovány vhodnými fyzikálně-chemickými metodami, jako je rentgenová prášková difrakce, IČ spektroskopie, TG/DSC analýza, 31P MAS NMR spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, plynová a rtuťová porozimetrie a elementární analýza pomocí ICP-OES.