Produkce imunoglobulinů u pacientů s humorálními imunodeficiencemi - Štíchová, Julie (2018)
Běžný variabilní imunodeficit je v západních zemích jednou z nejčastějších symptomatických imunodeficiencí s poruchou tvorby protilátek a je předpokládána přítomnost defektů během vývoje a diferenciace B lymfocytů. B lymfocyty 31 CVID pacientů a 21 kontrolních osob byly stimulovány skrze T dependentní a T independentní signální dráhu v podmínkách in vitro. Pomocí průtokové cytometrie byla po sedmidenní inkubaci sledována schopnost diferenciace, proliferace, exprese inhibičního FcγIIB receptoru, receptoru pro IL-10 a produkce IL-10. Pomocí metody ELISA byla také sledována produkce izotypově přesmyknutých protilátek. V porovnání s kontrolní skupinou bylo u CVID pacientů bylo pozorováno zvýšené zastoupení B lymfocytů naivních a snížené zastoupení B lymfocytů paměťových a plasmablastů. Proliferační aktivita byla snížená v případě B lymfocytů CD21low a plasmablastů, zatímco B lymfocyty naivní a paměťové vykazovaly normální proliferační aktivitu. Exprese inhibičního FcγIIB receptoru (CD32B)