DNA diagnostika infekcí dýchacích cest - Pavlíková, Tereza; Šerý, Omar, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na sběr a analýzy vzorků od pacientů praktických lékařů a dobrovolníků s infekcemi dýchacích cest. Infekce respiračního traktu patří mezi nejčastější diagnózy stanovené praktickými lékaři v zimních měsících. Mezi běžné diagnostické metody patří kultivace, průkaz antigenu, protilátek a nukleových kyselin. Jsou však bakterie jako Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae a Chlamydophila pneumoniae, kde je kultivace poměrně náročná a tak se stále častěji v diagnostice uplatňuje detekce bakteriální DNA pomocí metody PCR. V rámci praktické části práce bylo vyšetřeno celkem 92 vzorků na přítomnost DNA L. pneumophila, M. pneumoniae a C. pneumoniae a 8 vzorků bylo prohlédnuto pod transmisním elektronovým mikroskopem, zda se ve vzorku nenacházejí virové částice. Před odběrem vzorku byl s pacientem vyplněn dotazník, kde byly uvedeny příznaky a případná léčba a následně byly výsledky statisticky zpracovány.
The diploma thesis focuses on the collection and analyses of samples from patients of general practitioners and volunteers with respiratory infections. Respiratory tract infections are among the most common diagnoses prescribed by general practitioners in the winter months. Common diagnostic methods include cultivation, detection of antigen, antibodies and nucleic acids. However, there are bacteria such as Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae and Chlamydophila pneumoniae, where the cultivation is quite demanding and therefore the detection of bacterial DNA using the PCR method is increasingly used in diagnostics. In the practical part of the work a total of 92 samples were examined for the presence of L. pneumophila, M. pneumoniae and C. pneumoniae, and 8 specimens were examined under a transmission electron microscope for the presence of virus particles in the sample. Before sampling, was completed a questionnaire with the patient symptoms and treatment, and then the results
Vedoucí práce: Omar Šerý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: Chlamydophila pneumoniae; infekce dýchací soustavy; Legionella pneumophila; Mycoplasma pneumoniae; polymerázová řetězová reakce; Legionella pneumophila; polymerase chain reaction; Chlamydophila pneumoniae; Mycoplasma pneumoniae; Respiratory Tract Infections; diplomové práce; master's theses