DNA diagnostika infekcí dýchacích cest - Pavlíková, Tereza (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na sběr a analýzy vzorků od pacientů praktických lékařů a dobrovolníků s infekcemi dýchacích cest. Infekce respiračního traktu patří mezi nejčastější diagnózy stanovené praktickými lékaři v zimních měsících. Mezi běžné diagnostické metody patří kultivace, průkaz antigenu, protilátek a nukleových kyselin. Jsou však bakterie jako Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae a Chlamydophila pneumoniae, kde je kultivace poměrně náročná a tak se stále častěji v diagnostice uplatňuje detekce bakteriální DNA pomocí metody PCR. V rámci praktické části práce bylo vyšetřeno celkem 92 vzorků na přítomnost DNA L. pneumophila, M. pneumoniae a C. pneumoniae a 8 vzorků bylo prohlédnuto pod transmisním elektronovým mikroskopem, zda se ve vzorku nenacházejí virové částice. Před odběrem vzorku byl s pacientem vyplněn dotazník, kde byly uvedeny příznaky a případná léčba a následně byly výsledky statisticky zpracovány.