Charakteristika minerálů skupiny granátu pomocí ramanovy spektroskopie - Kaplanová, Gabriela (2018)
Cílem bakalářské práce je prozkoumání minerálů skupiny granátu pomocí Ramanovy spektrometrie. Zkoumány byly běžné granáty ugranditové a pyralspitové skupiny. Bylo nutné použít dva laboratorní přístroje na získání kompletní analýzy vybraných vzorků a to elektronovou mikrosondu a Ramanův spektroskop. Dále se pracovalo v programu Peakfit, kde byla modelována spektra granátů, pro zjištění přesných pozic vrcholů. Na Ramanovém spektroskopu byl proveden výzkum za pomocí dvou laserů 532nm a 633nm, jelikož každý z použitých laserů pokrývá jen část potřebného rozsahu. Laser 532nm nebyl vhodný pro všechny typy granátů. Zejména proo pyrop a grossular, kde byla naměřena luminiscence, také laser 633nm není určen ke zkoumání všech minerálů ze skupiny granátů. Na laseru 633nm je absolutně nevhodné měřit grossular, jelikož je přes celé Ramanovo spektrum pouze luminiscence. Méně vhodný je pro goldmanit, zde se luminiscenční jev objevuje také.