Vývoj HPLC metody pro stanovení methylovaných derivátů argininu v plasmě - Sedlářová, Sabina; Tomandl, Josef, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2018)
Methylované argininy představují markery v oblasti klinické biochemie, jejichž zvýšená koncentrace v plasmě je asociována s kardiovaskulárním rizikem, chronickým onemocněním ledvin či diabetem mellitus. Tyto analyty by mohly přispět v diagnostice zmíněných onemocnění, avšak doposud byly vyvinuty metody stanovení, které se výrazně liší a dosahují obtížně porovnatelných výsledků. Cílem diplomové práce bylo vyvinout HPLC metodu pro stanovení methylovaných argininů v plasmě. V rámci RP-HPLC s fluorescenční detekcí byly testovány dvě derivatizační činidla - o-ftaladehyd a naftalen-2,3-dikarbaldehyd. Hydrofilní interakční chromatografie byla použita v kombinaci s hmotnostním spektrometrem s trojitým kvadrupólem.
Methylated arginines are markers in clinical biochemistry, whose increased plasma concentrations are associated with cardiovascular risk, chronic kidney disease, or diabetes mellitus. These analytes could contribute to the diagnosis of these diseases, nevertheless, to date, methodologies have been developed that differ significantly and produce difficult-to-compare results. The object of the diploma thesis was to develop a HPLC method for determination of methylated arginines in plasma. In the RP-HPLC with fluorescence detection, was tested two derivatizing agents - o-phtalaldehyde and naphtalen-2,3-dicarbaldehyde. Hydrophilic interaction chromatography was used in combination with a triple quadrupole mass spectrometer.
Vedoucí práce: Josef Tomandl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: asymetrický dimethylarginin; HILIC; methylovaný arginin; monomethylarginin; naftalen-2,3-dikarbaldehyd; naftalen; o-ftalaldehyd; symetrický dimethylarginin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; asymmetric dimethylarginine; high performance liquid chromatography; methylated arginine; monomethylarginine; naphthalene; symmetric dimethylarginine; o-Phthalaldehyde; diplomové práce; master's theses