Vývoj HPLC metody pro stanovení methylovaných derivátů argininu v plasmě - Sedlářová, Sabina (2018)
Methylované argininy představují markery v oblasti klinické biochemie, jejichž zvýšená koncentrace v plasmě je asociována s kardiovaskulárním rizikem, chronickým onemocněním ledvin či diabetem mellitus. Tyto analyty by mohly přispět v diagnostice zmíněných onemocnění, avšak doposud byly vyvinuty metody stanovení, které se výrazně liší a dosahují obtížně porovnatelných výsledků. Cílem diplomové práce bylo vyvinout HPLC metodu pro stanovení methylovaných argininů v plasmě. V rámci RP-HPLC s fluorescenční detekcí byly testovány dvě derivatizační činidla - o-ftaladehyd a naftalen-2,3-dikarbaldehyd. Hydrofilní interakční chromatografie byla použita v kombinaci s hmotnostním spektrometrem s trojitým kvadrupólem.