Analýza vybraných markerů u spinocelulárních karcinomů v oblasti hlavy a krku - Jelínková, Martina (2018)
Spinocelulární karcinomy hlavy a krku představují heterogenní skupinu nádorů spojených s agresivním chováním, vysokou četností rekurence a vysokou mortalitou. Pro zlepšení prognózy pacientů s HNSCC je zapotřebí hledat nové diagnostické, prognostické a prediktivní markery, určit jejich funkci v karcinogenezi a pochopit dynamiku změn jejich hladiny v průběhu terapie. Tato práce se zabývá efektem cisplatiny, docetaxelu a zinečnatých iontů na fenotypové projevy a chování nádorových buněčných linií FaDu a Detroit 562. Metodou MTT byly stanoveny hodnoty padesátiprocentní inhibiční koncentrace pro všechny testované látky a obě nádorové linie a tyto koncentrace byly využity v dalších testech. Byl určen vliv testovaných látek na expresní profil genů vybraných napříč procesy karcinogeneze, na koncentrace aminokyselin a metalothioneinu, na migrační schopnost a invazivitu buněk a jejich schopnost zakládat nové kolonie. Bylo zjištěno, že testované látky významně ovlivnily expresi genů zapojených do