Míra citrulinace histonu H3 ve spojitosti s fyziologickými projevy neutrofilů a typem jejich buněčné smrti - Hronová, Adéla (2018)
Zralé neutrofilní granulocyty jsou vnímány jako plně diferencované imunitní buňky, které jsou připravené na setkání s cizorodým agens pro zahájení fagocytózy, produkci reaktivních kyslíkových metabolitů, uvolnění antimikrobiálních peptidů a tvorbu neutrofilních extracelulárních pastí (NETs). Značnou část NETs tvoří histonové proteiny, které mohou podléhat různým post-translačním modifikacím. Jednou z těchto modifikací je citrulinace, zprostředkovaná enzymem peptidylarginindeiminasou (PAD). Citrulinace argininových zbytků v histonech, kterou umožňuje izoforma PAD4, navozuje oslabení interakcí mezi DNA a histony, které vede k dekondenzaci chromatinu - zásadnímu kroku během NETózy. Tato práce se zabývala vlivem citrulinace histonu H3 na fyziologické projevy lidských neutrofilů - jejich oxidativní vzplanutí, aktivitu myeloperoxidasy (MPO) a uvolnění cytokinů. Za použití dvou inhibitorů, Cl-amidinu a pro PAD4 více specifického TDFA, se podařilo prokázat, že citrulinace histonu H3 může mít v