Analýza podpůrných opatření u žáků s tělesným postižením v inkluzivním prostředí škol hlavního vzdělávacího proudu - Dostalová, Eva (2018)
Rigorózní práce a výzkumný projekt se zabývají zjišťováním a analýzou efektivity využívání podpůrných opatření u žáků s tělesným postižením v inkluzivním prostředí základních škol. Teoretická část rigorózní práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola definuje termín inkluze a inkluzivní vzdělávání. Zde je nastíněna aktuální vzdělávací politika v České republice a také v zahraničí. Kapitola obsahuje Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví pro děti a mládež. Závěr kapitoly je věnován metodologii vztahující se k rigorózní práci a výzkumnému šetření. Druhá kapitola se věnuje edukaci žáků s tělesným postižením. Nejprve je uveden historický a vývojový exkurz do pedagogiky žáků s tělesným postižením. Následující podkapitola se zabývá definováním a specifikací okruhu jedinců s tělesným postižením. Zde je uveden vliv tělesného postižení na vzdělávání těchto žáků. Závěr kapitoly tvoří přístupy a strategie v inkluzivním vzdělávání žáků s tělesným postižením. Posled