Body in ritual space: Communication through embodied practices in religious ritual - Kundtová Klocová, Eva, 1986- (2018)
Náboženské rituály nabývají zdánlivě nepřeberného množství podob, složených z nejrůznějších složek a atributů. Zároveň je ale možné pozorovat zřetelné a všudypřítomné vzorce v užívání symbolizmu těla, tělesných signálů a manipulace s těly rituálních účastníků, které jsou však dosud z religionistického hlediska téměř neprozkoumané. Mnohé přístupy ke studiu náboženství kladou důraz na náboženské myšlení, čímž podporují přirozené zkreslení dualistického zacházení s tělem jako s vlastnictvím spíše než jako s nedílnou součástí mysli. K překonání tohoto nedostatku a naplnění potřeby po chybějícím explicitním a systematickém výzkumném programu těla v náboženském rituálu, navrhuji víceúrovňový model rituální komunikace skrze tělesné praktiky. Model se skládá ze tří úrovní: symbolické, sociální a individuální, z nichž každá představuje odlišnou úroveň složitosti komunikace. Při hodnocení teoretických rámců každé z těchto úrovní se zabývám i jejich vzájemnou provázaností a navrhuji způsoby, jak