Analýza tvaru lebky recentních a fosilních varanů užitím metod 2D geometrické morfometrie - Dubjelová, Nikoleta (2018)
Metody geometrické morfometrie slouží ke kvantifikaci, vizualizaci, analýze tvarových zmen a faktoru zpusobujících tyto zmeny. V bakalárské práci jsou tyto metody využívány ke zjištení tvarových rozdílu mezi skupinami varanu. K dispozici je 56 jedincu, kterí reprezentují 26 druhu rozdelených podle genetických studií do ctyr skupin. Pomocí metody tenkých ohebných plátku byly identifikovány tvarové zmeny na dorzální strane lebky, konkrétne v oblasti fronto-parietálního komplexu.Knejvýraznejším tvarovým zmenám dochází v oblasti parietálnich hrebínku, postorbitofrontálních výbežku parietale, plošek pro kontakt kostí postorbitofrontále a prefrontále a v oblasti nasálních výbežku. Analýzou hlavních komponent byla ze souboru morfologicky dobre odlišena africká skupina varanu a též indo-asijská skupina A. Indo-australská skupina není na základe morfologie fronto-parietálního komplexu dobre odlišitelná od indo-asijské skupiny B.