Vztah mezi leteckou gamaspektrometrii indikovanou koncentrací U a Th a obsahem radonu v půdě. - Tučeková, Lucia (2018)
Predložená bakalárska práca sa venuje vzájomnej korelácií medzi rádioaktívnymi prvkami (uránom a tóriom) a koncentráciou radónu v pôdnom vzduchu na východnom okraji Českého masívu. Záujmové oblasti zahŕňajú tri geologické celky, a to třebíčsky masív, bítešská ortorula vo svrateckej klenbe a brnenský masív. Na základe gamaspektrometrických meraní sa potvrdila lineárna závislosť medzi U, Th a radónom. Zaujímavým zistením boli veľké rozdiely v obsahu radónu v pôdnom vzduchu v závislosti na území merania (pole/ les/ údolná niva) v jednotlivých geologických celkoch.