Tektonická podmíněnost sesuvů na území Vnějších Karpat - Luběna, Jakub; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
K sestavení bakalářské práce bylo využito výškopisných dat z Geoportálu ČÚZK a online geovědních map z webu České geologické služby. Z těchto mapových dat jsem sestavil pseudo-geologické mapy deseti sesuvů. Sesuvy jsem rozdělil do 4 skupin a popsal je podle rozměrů, výškového rozpětí a směru sesuvu. Dále jsem je charakterizoval podle geneze, půdorysu a rovněž mechanismu pohybu. Výsledky mé práce jsem porovnal s výsledky z registru svahových nestabilit. V registru se sesuvy skupiny A a B vůbec nevyskytují a data sesuvů C a D jsou jen velmi okrajová, jedná se především o popis rozměrů a povrchu sesuvů. V diskuzi jsem určil stěžejní tektonické podmíněnosti sesuvů, které vedly k svahovým deformacím. Podmíněnosti rozdělují skupiny A a B, kde byly činitelem násunové zlomy a skupiny C a D, kde byly činitelem vrásy a přítomné antiklinály.
In the bachelor thesis were used LIDAR altitude data from the CUZK Geoportal and online geoscientific maps were used from the site of the Czech Geological Survey. From these data pseudo-geological maps of ten landslides were created. I divided the landslides into 4 groups and described them according to the horizontal dimensions, vertical dimensions and sliding direction. I also characterized them according to genesis, ground plan and also the mechanism of movement. I compared the results of my work with the results of the slope instability registry. There are not groups A and B landslides at all in the registry and there are a few data from landslides C and D which are mainly focused on the dimensions and surface of the landslides. In the discussion, I identified the fundamental tectonic setting of landslides that led to slope deformations. Tectonic conditionality divides landslides into two groups.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: laserové skenování; sesuvy půdy -- Česko; tektonika; geotectonics; landslides -- Czechia; laser scanning; Západní Karpaty (pohoří : oblast); Western Carpathian Mountains Region; bakalářské práce; bachelor's theses