Konodonti a izotopová stratigrafie uhlíku vybraného úseku svrchního famenu v Mramorovém lomu u Křtin - Tkadlecová, Markéta (2018)
Tato bakalářská práce pojednává o biostratigrafii konodontů a zároveň také o chemostratigrafii založené na změnách poměrů stabilních izotopů uhlíku (δ13C) v karbonátech z famenu (pozdní devon) v Mramorovém lomu u Křtin. Chemostratigrafie je výzkumná metoda, která využívá pro stratigrafickou korelaci poměry stabilních izotopů, které jsou obsaženy v sedimentárních horninách. Odebráno bylo celkem 10 vzorků pro konodontovou biostratigrafii a 31 vzorků pro δ13C analýzu. Cílem této závěrečné práce bylo jednak zařazení konodontů do biozón a jejich biostratigrafie, a jednak ověření přítomnosti δ13C „expansa anomálie“ na profilu v Mramorovém lomu u Křtin. Tato anomálie byla potvrzena a srovnána s jejími dalšími výskyty v Evropě.