Flexibilní regresní modelování v longitudinálních studiích - Vaštíková, Veronika (2018)
V této diplomové práci se věnujeme aditivním modelům. Nejprve jsou podrobně popsány aditivní modely pro nezávislá data. Následně jsou zkoumány možnosti jejich rozšíření pro longitudinální data s využitím zobecněných odhadovacích rovnic. Zabýváme se také otázkou, jak postupovat v případě neúplné hodnosti regresní matice. V praktické části práce jsou uvedené poznatky aplikovány při modelování CD4 trajektorií pro HIV pozitivní pacienty.