Informovanosť sestier o klasifikačných systémoch NANDA - International, NIC, NOC - Streicherová, Annamária (2018)
Úlohou bakalárskej práce bolo objasniť informovanosť sestier o klasifikačných systémoch NANDA - International, NIC, NOC. Práca bola rozdelená na dve časti. V teoretickej časti sme sa zamerali na charakteristiku vývoja ošetrovateľských klasifikácii NANDA - I, NIC a NOC v histórii, ich dnešnú podobu a potrebu štandardizácie ošetrovateľského jazyka v modernom zdravotníctve. Praktická časť mala za úlohu zistiť rozdiely v informovanosti sestier na základe ich dosiahnutého stupňa vzdelania a dĺžky doterajšej praxe a zmapovať postoj sestier k prípadnej implementácii týchto klasifikácii v Českej republike. Stanovené boli 3 ciele práce a 6 očakávaných výsledkov. Dáta k analýze sme zbierali za pomoci dotazníkového šetrenia, ktoré sme vyhodnotili za pomoci tabuliek, grafov a štatistickej analýzy. Dokázali sme, že vysokoškolské sestry majú lepšie znalosti klasifikačných systémov NANDA - I, NIC, NOC a sú viac oboznámené s unifikáciou ošetrovateľského jazyka než sestry s nižším vzdelaním.