Problematika dekubitálnych lézií a ich operačné riešenie - Antalová, Natália (2018)
Bakalárska práca popisuje problematiku dekubitálnych lézií a ich operačné riešenia. Práca je rozčlenená do dvoch častí. Teoretická časť je zameraná na etiológiu vzniku dekubitov, lokalizáciu vzniku a na ich klasifikáciu najmä podľa EPUAP-NPUAP klasifikácie. Ďalej bolo popisované vyhodnotenie rizika vzniku preležanín na základe dostupných škál a stupníc a taktiež bola venovaná pozornosť prevencii a liečbe dekubitov. Praktická časť bola založená na retrospektívnej analýze dokumentácií pacientov hospitalizovaných na Klinike popálenín a plastickej chirurgie vo Fakultnej nemocnici Brno v období jedného roku za spolupráce s chirurgom MUDr. Alicou Hokynkovou, expertom v danej problematike. Zistili sme, že absentujú niektoré dôležité údaje pre manažment starostlivosti o pacienta s dekubitom. Ďalej sme v nami sledovanom súbore overili, že BMI a lokalita dekubitu štatisticky významne súvisia s recidívou dekubitu. Praktickým výstupom práce je odporúčanie pre sledovanie špecifických údajov.