Komunitní péče v Brně - Halásková, Anežka (2018)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje komunitní péči v Brně s užším zaměřením na komunitu lidí na okraji společnosti. Cílem práce je zjistit postoj respondentů v sociální krizi k vlastnímu zdraví a k poskytované komunitní péči. Práce obsahuje teoretickou a empirickou část. Teoretická část popisuje komunitní péči v obecné rovině, historii komunitní péče v Brně, zpracovává informace o nynější podobě poskytování komunitní péče v Brně a o jejích uživatelích. K realizaci výzkumu byla vybrána kvalitativní strategie. Zdroji dat jsou polostrukturované rozhovory s lidmi v sociální krizi. Empirické šetření se zaměřuje na vnímání vlastní zdravotní a sociální situace respondenty a způsob jejího řešení vzhledem k nabízeným službám a zařízením komunitní péče v Brně. Z výzkumu vyplývá, že respondenti zdraví nepovažují za prioritu a využívají nabízenou péči často až v případě nutnosti. O možnostech zdravotní a sociální péče v Brně jsou informováni dostatečně.