Alternativní způsoby stravování u sportovců - Vondráková, Anna (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou tří alternativních způsobů stravování, které jsou v současné době populární. Jedná se o vegetariánství, bezlepkovou stravu a ketogenní stravu. Tyto alternativní způsoby stravování jsou zde popisovány z hlediska jejich vývoje, charakteristik, ale převážně jejich účinků a vlivu na sportovní výkon jak u vytrvalostních, tak u silových sportovců. Ačkoliv mají všechny způsoby bohatou historii, stále je nedostatek důkazů pro jasné stanovisko ve sportovním odvětví. Každý tento způsob má svá pozitiva i negativa z hlediska zdravotních i výkonnostních účinků, které jsou nakonec rozhodujícími faktory pro sportovní výkon.