Vliv psychického stresu na příjem stravy a celkový výživový stav člověka /
Stres je v poslední době velice populární a hojně zkoumané téma, které není vůbec jednoduché a je zde stále spousta neprobádaných oblastí a mechanismů. Stresová zátěž má velice komplexní účinky na celý organismus, ale na každého jedince může působit jiným způsobem. Cílem teoretické části této práce...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2018
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/vce7p/ |
Shrnutí: | Stres je v poslední době velice populární a hojně zkoumané téma, které není vůbec jednoduché a je zde stále spousta neprobádaných oblastí a mechanismů. Stresová zátěž má velice komplexní účinky na celý organismus, ale na každého jedince může působit jiným způsobem. Cílem teoretické části této práce přiblížit mechanismy stresu, jeho příčiny, a hlavně jeho možný vliv na různé oblasti organismu, na psychickou a také na fyzickou stránku jedince. Dále je věnována pozornost vlivu stresu na výživové chování, konkrétně příjem stravy, ovlivnění chuti k jídlu a s tím související hubnutí či přírůstek hmotnosti. Praktická část této práce má za úkol zjistit souvislosti mezi přítomností stresu, antropometrickými ukazateli a stravovacími zvyklostmi, které byly zjišťovány v dotazníkovém šetření. Stress has recently become a very popular and researched topic, and there are still lots of unexplored areas and mechanisms. Stress has a very complex effect on the whole organism, but it can affect each individual in a different way. The aim of the theoretical part of this thesis is to describe mechanisms of stress, its causes and especially its possible influence on different areas of the organism, the psychic and the physical aspect of the individual. Next, the influence of stress on nutritional behavior is described, especially dietary intake, appetite, and weight reduction or weight gain. The practical part of this thesis should find out the connection between the presence of stress, antropometric status and eating habits, which were surveyed by a questionnaire. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Martin Forejt |
Fyzický popis: | 100 + 8 nečíslovaných listů přílohy |