Sůl v technologii přípravy pokrmů - Martiník, Filip (2018)
Tato diplomová práce se zabývá solí v technologii přípravy pokrmů. Teoretická část popisuje základní vlastnosti soli, její úlohu v lidském organismu, důsledky jejího nadbytku a nedostatku a také vliv dlouhodobého a nadměrného přívodu soli na lidské zdraví. Poslední část této části shrnuje strategie pro redukci soli v potravinách. Praktická část zkoumá vztah mezi koncentrací soli ve varné vodě a v připravené příloze a shrnuje výsledky této analýzy.