Domácí ošetřovatelská péče u poúrazových stavů se zaměřením na psychiku a komunikaci - Jansová, Ludmila; Severová, Jana, 1947-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2018)
Úvod. Ústavní péče o poúrazové klienty není jedinou variantou jejich následného ošetřování. Zejména starší klienti, kteří takto bývají dlouhodobě hospitalizováni ocení možnosti domácí péče i v péči o poúrazový stav. Nedílnou součástí této péče je empatická komunikace s klientem, zaměřující se na pochopení jeho pocitů z nich vyplývajících potřeb. Pokud nedojde k tomuto pochopení, vyvstávají mezi sestrami domácí péče a jejich klienty náročné situace, na jejichž řešení musejí být sestry dostatečně komunikačně vybavené. Metody. Pro zjištění míry využití domácí péče pro následnou péči o poúrazové stavy byla využita analýza veřejně přístupných dokumentů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR o domácí péči a ošetřených zraněných pacientech. Při zjišťování konkrétních podrobností jsme se obrátili celkem na 10 poskytovatelů domácí péče, z nichž 3 souhlasili s účastí. Respondenty kvalitativního rozhovoru bylo celkem 10 sester domácí péče. Výsledky.
Background. Institutional care in not the only option for nursing the post-traumatic patients. Especially elderly patients, who mostly are, after an injury, hospitalised in longer terms, appreciate the possibilities of post-traumatic home-care. Great part of this care compounds of empathic communication with the client, focusing on understanding client’s opinions, feelings and needs, as when the understanding for client lacks, communication problems occur. Home-care nurses have to be skilled enough to solve these communication problems. Methods. For getting the valid results on post-traumatic home-care use, analysis of public statistic data about home-care and surgical traumatic patients from ÚZIS was used. When searching for more specific information, we asked 10 home-care providers to participate, out of which 3 agreed. In total there were 10 respondents in our qualitative interviews. Results. Post-traumatic home- care makes about 10 % of all home-care provided in CZ.
Vedoucí práce: Jana Severová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018
Keywords: pacientovo pojetí nemoci; patient's perception of disease; post-traumatic care; poúrazová péče; služby domácí péče; Home Care Services; bakalářské práce; bachelor's theses