Domácí ošetřovatelská péče u poúrazových stavů se zaměřením na psychiku a komunikaci - Jansová, Ludmila (2018)
Úvod. Ústavní péče o poúrazové klienty není jedinou variantou jejich následného ošetřování. Zejména starší klienti, kteří takto bývají dlouhodobě hospitalizováni ocení možnosti domácí péče i v péči o poúrazový stav. Nedílnou součástí této péče je empatická komunikace s klientem, zaměřující se na pochopení jeho pocitů z nich vyplývajících potřeb. Pokud nedojde k tomuto pochopení, vyvstávají mezi sestrami domácí péče a jejich klienty náročné situace, na jejichž řešení musejí být sestry dostatečně komunikačně vybavené. Metody. Pro zjištění míry využití domácí péče pro následnou péči o poúrazové stavy byla využita analýza veřejně přístupných dokumentů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR o domácí péči a ošetřených zraněných pacientech. Při zjišťování konkrétních podrobností jsme se obrátili celkem na 10 poskytovatelů domácí péče, z nichž 3 souhlasili s účastí. Respondenty kvalitativního rozhovoru bylo celkem 10 sester domácí péče. Výsledky.