Změny potravinových (chuťových) preferencí během těhotenství - Francová, Terezie (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tematikou změny potravinových (chuťových) preferencí v těhotenství. Teoretická část nejprve uvádí faktory, které potravinové preference formují, následně se věnuje přímo vlivu těhotenství. Rozebírá změny chuti k jídlu, čichové a chuťové percepce i obliby jednotlivých chutí a uvádí možné mechanismy těchto změn. Nakonec se zaměřuje na změny samotných potravinových preferencí, výskyt bažení po potravinách a potravinových averzí i jejich souvislost s těhotenskou nevolností. Vysvětluje také jejich možné příčiny a smysl. Praktická část pomocí dotazníkového šetření zachycuje změny potravinových preferencí, včetně výskytu bažení po potravinách, potravinových averzí a jejich souvislosti s těhotenskou nevolností.