Mikrobiota gastrointestinálneho traktu vo vzťahu k obezite - Kuřátková, Petra, 1993- (2018)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou potenciálnej roly črevnej mikrobioty v rámci etiopatogenézy obezity. V teoretickej časti sú diskutované odlišnosti v zložení hlavných taxónov baktérií medzi štíhlymi a obéznymi jedincami. Ďalej je venovaná pozornosť vybraným determinantom zdravia, ktoré vplývajú na obezitu a mikrobiotu čreva. Nakoniec sú popísané predpokladané mechanizmy ovplyvnenia obezity prostredníctvom črevnej mikrobioty a technické a metodické aspekty štúdia mikrobioty čreva. Praktická časť je zameraná na porovnanie mikrobiálneho profilu jedincov s rozličným telesným zložením zisteným bioimpedančnou metódou a rôznymi faktormi, akými sú napríklad strava, pravidelné využívanie záhrady či lesa, chov zvieraťa a iné.