Novel approaches towards electroanalysis of natural and modified DNAs and their interactions - Špaček, Jan, 1986- (2018)
Tato disertační práce obsahuje komentáře šesti odborných prací publikovaných v impaktovaných elektroanalytických časopisech a zmiňuje dva dosud nepublikované projekty. Předkládané výsledky prezentují nové poznatky o elektrochemii přirozené a modifikované DNA, včetně nových aplikací. (1) Nová metod umožňující studium DNA-protein interakcí, nazvaná elektrochemický „footprinting“, je založená na reakci mezi enzymaticky zařazenou bází značenou azidofenylovou skupinou a fenyl- nebo nitrofenylacetylénem. Tato „click“ reakce nemůže proběhnout v případě, že je azidofenylem modifikovaná báze překrytá DNA-vázajícím proteinem. Z rozdílu mezi signály poskytovanými značkami před a po „click“ reakci je možno odvodit informace o interakci DNA a proteinu. (2) Byla vyvinuta nenákladná technika pro rychlou detekci přítomnosti PCR produktů. Metoda je založená na enzymatické inkorporaci cytosinu značeného biotinem během PCR. Analýza přítomnosti PCR produktu (a tedy zprostředkovaně hledané sekvence ve ...