Prevence, nové metody diagnostiky a léčebných postupů u glaukomu - Buchtová, Kateřina (2018)
Tato bakalářská práce pojednává o glaukomu, jeho rozdělení, diagnostických metodách, léčbě a prevenci. Cílem této práce je shrnout soudobé metody diagnostiky léčby a prevence tohoto onemocnění srozumitelným způsobem. Snahou je přiblížit glaukomové onemocnění optometristům, protože mohou být velmi nápomocní v prevenci a včasném podchycení nemoci. Práce je rozdělena na několik kapitol. Na začátku je shrnuta anatomie komorového úhlu a zrakového nervu, dále pak charakteristice glaukomu a jeho rozdělení. Další část práce věnuje pozornost diagnostickým metodám a léčbě glaukomu, závěrem jsou zmíněné možnosti prevence.