Novinky v kataraktové chirurgii s akcentem na výběr optimální nitrooční čočky, vhodnost implantace tórických, multifokálních. Srovnání designů, materiálů jednotlivých čoček - Buček, Petr (2018)
Tato bakalářská práce popisuje problematiku šedého zákalu. Její zaměření je spíše na současné a novější metody operace a implantace umělých nitroočních čoček, ale připomíná i metody poněkud starší. Text je doplněn o všeobecnější kapitoly, jejichž porozumění je důležité z hlediska pochopení celého tématu. Dále jsou zde rozpracována témata umělých nitroočních čoček, jejich typy, výpočet, design a základní rozdělení, Práce nabízí ucelený přehled materiálů nitroočních čoček, od původních až po současně používané. Poslední kapitola je věnována řešení optické a zejména haptické části čoček.