Anomálie binokulárního vidění - Haasová, Ilona (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou binokulárního vidění. Obsahuje podkapitoly, které se ve stručnosti týkají anatomie oka. Dále podkapitoly o fyziologii, podmínkách a formách jednoduchého binokulárního vidění. Hlavní částí práce je kapitola o anomáliích a dalších patologických stavech, které úzce souvisí s binokulárním viděním. Nejpodstatnější a nejdůležitější část však tvoří nestrabické anomálie binokulárního vidění a to především jednotlivé akomodační a vergenční poruchy, které mohou mít za následek velké obtíže spojené s dysfunkcemi oční spolupráce. V logickém sledu dále následuje kapitola pojednávající o vyšetření anomálií binokulárního vidění a závěr práce je věnovaný řešení nestrabických anomálií binokulárního vidění