Přístroje na měření vrcholové lámavosti brýlových čoček - Kropáč, Vlastimil (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá přístroji, které slouží pro měření vrcholové lámavosti brýlových čoček. Je zde uveden postupný vývoj přístrojů umožňujících měření důležitých parametrů brýlových čoček - sférometr, torometr. Pro přiblížení daného tématu, jsou v práci zmíněny základy geometrické optiky a vlastnosti brýlových čoček. Bakalářská práce popisuje jednotlivé druhy fokometrů, jejich způsoby obsluhy a možnosti při měření. Dále se zabývá současnými moderními přístroji, které využívají CCD čipy, Shack-Hartmannův senzor, popř. zelený paprsek.