Možnosti korekce anizometropie a iatrogenní presbyopie u dětského pacienta po operaci kongenitální jednostranné katarakty - Malá, Kateřina (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou možností korekce anizometropie a iatrogenní presbyopie u dětského pacienta, kterému byla operačně odstraněna kongenitální jednostranná katarakta. VXsoučasné době je možné tuto nastalou anizometropii řešit několika způsoby a to buď korekcí pomocí brýlové čočky, korekcí pomocí kontaktní čočky nebo pomocí implantace umělé nitrooční čočky. Stejně tak lze i různými způsoby korigovat iatrogenní presbyopii. První část této bakalářské práce tvoří úvodní kapitoly, které se zabývají anatomií a embryologií oční čočky a dále také obecnými poznámkami ke kataraktě, anizometropii, anizeikonii a iatrogenní presbyopii. Následující kapitoly již popisují možné způsoby korekce zXhlediska jejich konkrétních výhod a nevýhod a dále také přibližují např. vliv na kvalitu vidění u dětského pacienta, specifika aplikace kontaktních čoček nebo implantace umělé nitrooční čočky u takovéhoto pacienta. VXzávěru práce je zařazena kazuistika, která se této problematiky týká.