Prebiotika ve výživě člověka - Podborská, Michaela (2018)
Tato bakalářská práce shrnuje současné poznatky o prebioticích a jejich vlivu na lidské zdraví. Teoretická část je věnována vývoji definice prebiotik, mechanismu fermentace prebiotik mikrobiotou tlustého střeva, současně uznávaným zástupcům a jejich účinkům na zdraví člověka. Poslední kapitola teoretické části se zabývá potenciálními kandidáty na zařazení mezi prebiotika. V praktické části této práce jsou popsány výsledky dotazníkového šetření mezi studenty Lékařské fakulty, které zjišťovalo jejich povědomí a znalosti o problematice prebiotik, zároveň zkoumalo jejich zkušenosti s užíváním prebiotik formou doplňků stravy a analyzovalo frekvenci konzumace konkrétních skupin potravin.