Nutriční stav u pacientů s primárními imunodeficiencemi - Lokajová, Tereza (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá souvislostmi mezi nutričním stavem a imunitou. Teoretická část se věnuje základní strukturální a funkční charakteristice imunitního systému, přehledu antropometrických a laboratorních vyšetření stavu nutrice a vztahu imunitního systému a metabolismu. V praktické části jsou uvedeny výsledky vlastního vyšetření 23 pacientů s diagnózou CVID (běžná variabilní imunodeficience) a 26 zdravých kontrolních osob. Cílem práce bylo zjistit nutriční stav u pacientů s tímto onemocněním.