Nové úlohy z termodynamického modelování - Holemářová, Aneta (2018)
Tato diplomová práce se věnuje vytvoření sady úloh z termodynamického modelování, které budou studenti plnit v programech Pandat a/nebo Thermo-Calc. Teoretická část této práce obsahuje bližší seznámení s obecným teoretickým základem termodynamického modelování a vysvětlení pojmu termodynamická databáze včetně pravidel souvisejících s jejím vytvářením. Dále jsou zde představeny programy Pandat a Thermo-Calc, které jsou využívány v praktické části této práce. Praktická část diplomové práce obsahuje dvě sady úloh z termodynamického modelování, které jsou zpracovány pro systémy Mg-Gd a Au-Sc. Každá sada obsahuje čtyři úlohy, ve kterých si studenti vyzkoušejí práci v programech Thermo-Calc a/nebo Pandat. Studenti se při vypracování úloh naučí: 1) nainstalovat dané programy, 2) vytvářet termodynamické databáze, 3) sestrojit fázový diagram a 4) vytvořit graf závislosti Gibbsovy energie na složení. Úloha 5 je společná pro oba systémy a obsahuje požadavky na vypracování protokolu.