Průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji jakožto potenciál/bariéra rozvoje regionu - Sosnovcová, Tereza (2018)
Cílem diplomové práce je hodnocení role průmyslových zón v regionálním rozvoji Moravskoslezského kraje. Teoretická část se věnuje faktorům lokalizace průmyslových zón a jejich vlivu na region. Další část diplomové práce tvoří charakteristika ekonomiky kraje a analýze průmyslových zón, které se zde nachází. Diplomová práce je doplněna o semistrukturované rozhovory a případové studie dvou vybraných průmyslových zón. Konkrétně se jedná o průmyslovou zónu Nové Pole v Karviné a CTPark Ostrava. Výstavba průmyslových zón je spojována s diverzifikací ekonomiky Moravskoslezského kraje a tvorbou nových pracovních příležitostí. Často se však jedná o výrobu s nižší přidanou hodnotou.