Vývoj malých a středních měst v metropolitním zázemí - Štěpán, Petr (2018)
Předmětem diplomové práce je prozkoumání fenoménu malých a středních měst v metropolitním zázemí. První část práce se věnuje zasazení tématu práce do kontextu výzkumu sídelní geografie a metropolitních regionů. Ve druhé části práce je věnována pozornost 2 konkrétním metropolitním regionům v České republice, ve kterých jsou zkoumány specifické jevy malých a středních měst v těchto regionech. Ve třetí části práce byl pro bližší zkoumání vybrán 1 metropolitní region a na základě vybraných ukazatelů byla vybrána 4 konkrétní města pro hlubší analýzu. Případové studie byly zpracovány pro města Adamov, Modřice, Kuřim a Židlochovice.