Čas a prostor ve studiu městské hromadné dopravy - Hlisnikovský, Petr (2018)
Diplomová práce se věnuje kvantitativní časoprostorové analýze vybraných měst postsocialistických států. Výzkum je realizován na základě informací z jízdních řádů, díky kterým dochází k porovnání denních rytmů vybraných měst. Hlavním předpokladem analýzy je existence vazby mezi nabídkou přepravních služeb a měnící se poptávkou po dopravě během dne. Geografická analýza jednotlivých měst se skládá ze tří částí. První z nich se zabývá odhalením denních rytmů na základě nabídky spojů městské hromadné dopravy během dne. Druhá část je věnována charakteristice provozovaných linek, která umožní jiný pohled na časoprostorovou strukturu města. Třetí část se věnuje významným průmyslovým rytmizátorům na území města, které mohou mít nezanedbatelný vliv na městský rytmus. Zjištěné výsledky jsou doplněny o informace denního rytmu Havířova z počátku 90. let, které tak přibližují úroveň změny časoprostorové struktury současných měst.