Vývoj ramen řeky Moravy mezi Rohatcem a Týncem od r. 1450 do současnosti - Grossmannová, Sylvie (2018)
Diplomová práce se věnuje rekonstrukci vývoje říční sítě a okolní nivní krajiny řeky Moravy v zájmovém úseku mezi obcemi Rohatec a Týnec. Řeka Morava je v této oblasti hraničním tokem, který již historicky odděloval Moravu a Slovensko. Popis vývoje ramen Moravy byl zpracován pro obě strany nivy. Cílem této práce je vytvořit sérii map zachycující proměny nivy v řešeném území. Pro analýzu říční sítě byla využita historická kartografická díla a dobové zápisy literatury. V práci se tak objevuje popis vývoje vodních toků a částečně i okolní krajiny od roku 1450, ke kterému se vztahují záznamy hraničních sporů. Jako nejstarší mapový podklad byla využita Fabriciova mapa Moravy (1569). Dobová mapová díla byla získána v analogové nebo digitální podobě v archivech 4 států. Výsledná sekvence map začíná rokem 1723 a dále zachycuje období kolem roku 1750; v roce 1827; v období 1875 - 1885; ve 30. letech 20. století; v 60. letech 20. století; v 80. letech 20. století a současnou podobu oblasti.