Kdo chodí k volbám? Geografie volební účasti. - Kevický, Dominik (2018)
Táto diplomová práca sa venuje geografii volebnej účasti v parlamentných voľbách na Slovensku. Cieľom práce bolo interpretovať geografickú premenlivosť volebnej účasti a identifikovať teórie, ktoré dokážu najlepšie vysvetliť variabilitu volebnej účasti na Slovensku od roku 1998. Analýzy sú založené na teóriách volebnej účasti a zisteniach predchádzajúcich autorov. Pre výskum priestorovej diferenciácie volebnej účasti boli použité hlavne metódy regresnej a korelačnej analýzy a priestorovej autokorelácie. Analýzy ukázali, že v období od volieb v roku 1998 dochádzalo ku koncentrácii volebnej účasti do vybraných regiónov Slovenska. Regióny s vysokou volebnou účasťou sa nachádzajú hlavne na západnom a severnom Slovensku, naopak regióny s nízkou účasťou sú hlavne na východnom a južnom Slovensku. Volebná účasť je vyššia v regiónoch s vyšším podielom vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov, vyšším podielom ľudí v poproduktívnom veku a s nižšou nezamestnanosťou.