Metody hodnocení kvality Big Data a vhodnosti jejich využití - Kartous, Tomáš; Kubíček, Petr, 1963-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2018)
Diplomová práce se zabývá dynamicky se rozvíjejícím fenoménem Big Data, jakožto novým typem zdroje geografických dat. Otázky spojené s kvalitou je při aplikaci Big Data nutné vzít do úvahy. Jsou vysvětleny základní koncepty (prostorových) Big Data a přístupy hodnocení kvality. Hlavní část práce se zabývá hodnocením kvality polohové přesnosti na příkladu konkrétní datové sady zaměřování poloh WIFI sítí metodami crowdsourcingu. Jsou analyzovány základní kvalitativní aspekty datové sady, zejména logická konzistentnost, polohová a časová přesnost. Autor porovnává tři metody aproximace polohy přístupových bodů WIFI a navrhuje postupy jejich implementace, se zohledněním kvalitativních aspektů a důrazem na automatizaci procesu.
Big Data is rapidly emerging field which provides new kinds of insights in spatial data science. To transform Big Data into value, problems with data quality must be taken into an account. Basic concepts of (spatial) Big Data and its quality assessment are explained. Core part of paper deals with quality assessment of positional acuraccy on example of data set localizing WIFI acces points positions via crowdsoursing. Data set is analyzed on quality aspects, especially logial consistency, positional and temporal accuracy. Author compares three aproaches of acces point location estimation and proposes techniques for quality assessment with accent of automatization of the process.
Vedoucí práce: Petr Kubíček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018
Keywords: big data; prostorová data; big data; spatial data; diplomové práce; master's theses